Specialisaties

Manuele therapie in Leeuwarden

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een vierjarige post-HBO master studie heeft gevolgd tot de specialisatie manuele therapie. Bij de behandeling van een manueel therapeut gaat het meestal om het vergroten van bewegelijkheid, het herwinnen of behouden van kracht, uithoudingsvermogen of coördinatie of het verminderen van pijn. Klachten op dit gebied kunnen ontstaan door ziekte of door overbelasting. De wervelkolom is vooral het werkterrein van de manueel therapeut, maar de aandacht zal altijd mede uitgaan naar de spieren van de romp en de spieren die het bewegen van de romp moeten koppelen aan het bewegen van de ledematen.

Individuele therapie

Manuele therapie vindt individueel plaats. Eerst wordt de therapie gericht op het herstel van het bewegen van (een deel van) de wervelkolom, gevolgd door het inpassen in de dagelijkse handelingen. Er kan bijvoorbeeld eerst gewerkt worden aan de bewegelijkheid van de wervelkolom met mobilisaties of manipulaties, gevolgd door plaatselijke coördinatieoefeningen voor de rug of nek.

Hierna worden de meer algemene bewegingen getraind om werk, hobby of sport weer goed mogelijk te maken. Soms kan het nuttig zijn om pijnpunten in spieren of banden te frictioneren; dit is een vorm van masseren, gericht op een klein gebied. Naderhand is het eventueel mogelijk om in de oefenzaal te trainen om de conditie te verhogen.

Manuele therapie wordt onder andere toegepast bij:

  • Klachten aan de rug
  • Klachten aan de nek
  • Uitstralende klachten naar arm of been
  • Hoofdpijn

Onze specialisaties

Afspraak maken

Heeft u vragen of meteen een afspraak maken?

Fysiofriso is een praktijk voor mensen met houding en bewegingsgebonden klachten. Onze benaderingswijze is met name individueel gericht.

Afspraak maken